Esitelmä?! APUA!!

Näillä ohjeilla Hoksukin sai esitelmän tehtyä!

1.    Valitse aihe, joka kiinnostaa sinua.

Mieluisan aiheen valitseminen on tärkeää, sillä suhtautumisesi on erilainen, kun aihe on kiinnostava. Esitelmää tehdessäsi opit paljon uutta, ja mikä olisikaan mukavampaa, kuin tietää lisää aiheesta, joka oikeasti kiinnostaa sinua. (Kuten Palleroporonjäkälät)

2.    Tee aiheestasi esimerkiksi miellekartta, joka auttaa sinua järjestelemään ajatuksiasi.

Tee miellekartta piirtämällä ympyrä keskelle paperia ja kirjoittamalla aiheesi sen keskelle  Piirrä tästä ympyrästä viivoja poispäin ja kirjoitat niihin sanoja/asioita/ajatuksia yms., joita sinulle tulee aiheestasi mieleen. Miellekartta ei ole pakollinen, vaan voit kehittää juuri sinulle sopivan tavan suunnitella työtäsi.


Hoksun miellekartta Palleroporonjäkälästä

3
.  Mieti, mistä lähdet etsimään tietoa esitelmääsi varten ja millä sanoilla sitä haet.

Ota huomioon painettujen ja suullisten lähteiden mutta myös Internetinkin olemassaolo. YSA:n avulla voit kääntää omat hakusanasi ”kirjastokielelle” ja käyttää niitä hakiessasi materiaalia asiasanahaulla. Suhtaudu lukemiisi sivustoihin kriittisesti. Älä usko suoraan kaikkea, vaan kyseenalaista asioita.

4.   Järkevää googlettamista ja wikipediaa

Internet pitää sisällään todella valtavan määrän tietoa ja sieltä voi olla hankala etsiä tietoa, jos ei tiedä mistä ja mitä etsiä. Jos et tiedä, mitä joku sana tai termi tarkoittaa, voit yrittää katsoa sitä Wikipediasta. Tämän jälkeen Googlen käyttäminen voi olla helpompaa, kun tiedät mitä sana tarkoittaa. Muista myös tarkistaa Wikipediasivujen lähdelistat - sieltä voit löytää hyviä vinkkejä kirjoihin, joita voit sitten tulla lainaamaan kirjastosta.

5.  Huomioitavaa

Voit käyttää työssäsi lähteitä eli toisten ihmisten kirjoittamaa tekstiä, kunhan muistat merkitä työhösi kenen tekstiä olet lainannut.  Ohjeita lähteiden merkitsemiseen löydät esimerkiksi Mikkelin kaupunginkirjaston esitelmäntekijän oppaasta.

6.  Kirjoittaminen

Kirjoittamisen vuoro on sitten, kun olet tutustunut keräämääsi aineistoon. Alkuun pääseminen voi olla hankalaa, mutta aloita kirjoittaminen sellaisesta osiosta joka tuntuu mielestäsi helpoimmalta. Pyydä esimerkiksi vanhemmiltasi palautetta tekstistäsi.

 


TIETOPALVELU
Kysy kirjastonhoitajalta - palvelussa voit lähettää tiedonhakukysymyksesi kirjastoammattilaisten ratkaistavaksi tai selata aiemmin lähetettyjä kysymyksiä.

Mikkelin kaupunginkirjaston NETTIPUTTISET

Opas esitelmän tekijälleHoksu suomennos:
*
Kerran minä tein
hienon esitelmän palleroporonjäkälästä.
 Osaisitko sinä?
 

LR mainos / nina